Veelgestelde vraag: Wat is ons favoriete bier?
De speciaalbier winkel aan de Hardebollenstraat in Utrecht staat vol met prachtige bieren. Van smaakvol blond bier tot volle quadrupel, van fruitige sours tot sappige IPA’s. En uiteraard alles wat daar tussenin zit.
Het is dan ook onvermijdelijk dat ons wel eens gevraagd wordt: wat is je favoriete bier. Daar kunnen we niet altijd een ad rem en eenduidig antwoord opgeven: er is zóveel moois. Het hangt vaak ook van het moment af. Onze klanten knikken begripvol als we dat uitleggen.
Maar wanneer we echter op de proppen komen met een pils, dan trekken heel wat wenkbrauwen omhoog. Pils? Maar dat is toch geen speciaalbier? Pils is toch saai? Pils smaakt nergens naar, toch? Lange tijd was pils een scheldwoord in de craft beer scene. En wat ons betreft: geheel onterecht.
Kijk, de meesten bierdrinkers hebben het gele goedje leren drinken met een simpele pils. Waarschijnlijk van een grote brouwerij, een pilsje uit de supermarkt. Misschien dronk jij je eerste pilsje op de sportclub, in een kroeg of gewoon thuis. Iedereen zal moeten hebben wennen aan het ietwat bittere smaakje. En vanaf toen werd pils gemeengoed en dacht je bij bier aan pils en bij pils aan bier. Pils en bier zijn in Nederland bijna synoniem geworden, omdat pils lange tijd zo ongeveer de enige bierstijl was die werd gebrouwen.
Laten we even een stapje terug doen en kijken naar het grotere geheel. Pils is een bierstijl, die je onder de categorie ondergistende bieren kan scharen. De zogenoemde Lagers. In een notendop: Anders dan bijvoorbeeld IPA of een Tripel – welke bovengistend zijn – wordt bij een lager gebruikt gemaakt van een ander soort gist, dat ook nog eens beter gedijt in een lage temperatuur. Ook moet het bier langere tijd rijpen op lage temperatuur. Karakteristiek voor vele lagers zijn het frisse en doordrinkbare karakter. De term lager omvat nog veel meer bierstijlen dan de verschillende soorten pilsners. Denk aan Munich Helles, Märzen, bokbier en zelfs Schwartzbier. We zullen je verder niet vermoeien met allerlei technische verschillen tussen lagers.
Maar vergeet je associatie bij lagers en pils. Vergeet je associatie met de groene flesjes met rode ster. Vergeet dergelijke ‘fabriekspils’.
Vraag het elke zichzelf respecterende brouwer: wat is nu een van de moeilijkste bieren om te brouwen. Vaak zul je als antwoord krijgen: pils. Waarom? In een lager zoals pils, zitten weinig sterke smaken, wat het erg moeilijk maakt om onzuiverheden in het brouwproces te maskeren. Het bier moet enorm in balans zijn. En áls die balans er dan is, dan is de samenwerking van die subtielere smaken erg fijn. Als het bier dan ook nog fris, doordrinkbaar is… prachtig.
En dat maakt deze bierstijlen zo mooi. En daarom kun je ons wakker maken voor een goeie pils. Helemaal favoriet bij ons is de stevig gehopte lager. En of je het nou IPL noemt, hoppy lager of DDH Pils, dat maakt ons niet uit. Kijk voortaan dus niet raar op als we zeggen dat een bepaald pils ons favoriete bier is.
Proef zelf anders een keer een klasse pils. Enorm lekker is de klassieke Rothaus Tannen Zäpfle. Ook geweldig: FrauGruber pils. Kromme Haring brouwde onlangs Piltonia en Vandestreek ging voor Goud.